Fieldlab Industrial Electrification wordt kartrekker Power-to-X

Fieldlab Industrial Electrification wordt kartrekker Power-to-X

Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) is door het innovatieprogramma Energie & Klimaat van de provincie Zuid-Holland benoemd tot ambassadeur voor Power-to-X. Dat houdt in dat het FLIE wordt erkend als hét expertisecentrum op het gebied van industriële elektrificatie.

Het innovatieprogramma Energie & Klimaat ondersteunt ondernemers bij het testen en demonstreren van nieuwe technologieën en het marktrijp maken van innovaties door gebruik te maken van de regionale fieldlab-infrastructuur. Het doel van het programma is om regionaal meer duurzame innovatie te realiseren, fieldlabs meer te laten samenwerken én Zuid-Holland als ideale proeftuin te profileren. Eén van de programmalijnen is Power-to-X: elektrificatie van de industrie. Omdat het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) het beste netwerk hierin heeft en bovendien de juiste capaciteit en expertise, is het FLIE benoemd tot ambassadeur van deze programmalijn. Het FLIE is een initiatief van Deltalinqs, FME, InnovationQuarter, Havenbedrijf Rotterdam en TNO en wordt mede mogelijk gemaakt door steun vanuit de overheid (EU en Rijk), de provincie Zuid-Holland en gemeente Rotterdam.

Testopstellingen
In het FLIE wordt momenteel hard gewerkt aan het inrichten van drie testopstellingen. Het FLIE vond een goed en ruim onderkomen bij Plant One Rotterdam, dat daarnaast ook beschikt over procestechnologische kennis, een goede infrastructuur en overkoepelende milieuvergunning. Hiermee wordt al aan diverse innovaties gewerkt. Waarnemend directeur Peter van Hooft van het FLIE legt uit: "In onze power-to-heat-testopstelling zetten we twee systemen neer die een fabrieksdeel nabootsen. Er komt warme lucht van 900 graden Celsius uit en stoom van meer dan 400 graden Celsius. Het idee is dat bedrijven daar apparaten gaan testen om restwarmte geschikt te maken voor opslag en hergebruik. De tweede testopstelling is voor power-to-chemical via indirecte conversie van CO2. We maken waterstof via elektrolyse, voegen die samen met CO2 en zetten deze in een conversie-unit om in andere chemische bouwstenen, bijvoorbeeld dimethylether (DME), methanol of ethanol. En in de derde testopstelling zetten we CO2 via een elektrochemisch proces om in andere chemische bouwstenen zoals ethyleen of mierenzuur."

Aan de slag
De benoeming tot ambassadeur van het FLIE houdt onder andere in dat het FLIE een sterkere positie krijgt als verbinder van industrie- en technologieleveranciers. En ook dat het meer activiteiten zal organiseren, bijeenkomsten zal houden en meer communicatie zal verzorgen rondom industriële elektrificatie. "Ik ben heel erg blij met de erkenning van het FLIE als dé plek waar de industrie terechtkan om nieuwe methoden van elektrificatie op flinke schaal te testen en dat zonder productieverlies of andere bedrijfsrisico’s", vervolgt Peter van Hooft, "maar ik word nog blijer als we samen met de industrie- en de technologieleveranciers aan de slag kunnen. Zo kunnen we een versnelling aanbrengen in de verduurzaming van de procesindustrie en daar is het ons allemaal om te doen!"

Ook testen?
Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met het FLIE via een mail naar officemanager@flie.nl, website: www.flie.nl