Veel enthousiasme voor nieuwe technieken die grondstoffen uit reststromen maken

Veel enthousiasme voor nieuwe technieken die grondstoffen uit reststromen maken

Inspirerende voorbeelden, aansprekende technologieën en levendige discussies over de routes naar circulaire grondstoffen uit reststromen. Dat is de korte samenvatting van het webinar Waste-to-value dat het Deltalinqs Climate Program op 20 januari hield, samen met InnovationQuarter, Circular Biobased Delta en Plant One Rotterdam.

"De grondstoffentransitie komt eraan en dat is relevant voor alle industriële bedrijven in het Rotterdamse havengebied", zegt Elvie Kromwijk. Zij is projectleider circulaire economie bij het Deltalinqs Climate Program. Kromwijk: "Vroeg of laat moet iedereen hierin mee en het was mooi om te zien hoeveel interesse en enthousiasme er is onder de lidbedrijven." Zij trad op als moderator van het webinar Waste-to-value.

Innovatieve technologie
Aan dit webinar deden 26 bedrijven en overheden mee, en er was een belangrijke rol voor zeven start-ups die heel concrete innovatieve technologieën ontwikkelen voor reststromen. Zij presenteerden hun innovaties met passie en kregen de bedrijven mee in het enthousiasme voor de mogelijkheden die er nu al zijn of er binnenkort aankomen. Hieronder een korte samenvatting van de zeven recycletechnologiebedrijven:

  • Hydrocat richt zich op plastic recycling integrated hydrocracking. Als input gebruiken ze niet recyclebaar afval en daar maken ze nafta van.
  • Elemetal haalt metalen uit bodemas, het restproduct van afvalverbranding. Het zink dat ze uit bodemas winnen kan na bewerking gebruikt worden als micronutriënt in kunstmest, als diervoeding en voor productie van witte pigment.
  • Circular Recycling Company recyclet mechanisch de thermohardende composiet van windmolens / auto’s / treinen. Output zijn drie verschillende fracties: grove fractie (vulmiddel), stofvrije fractie (grondstof voor nieuw product) en fijne vezelfractie (grondstof voor nieuw product).
  • Xirqulate verwerkt slib en combineert daarbij materiaal met hoge en lage calorische waardes. Het poeder dat overblijft kan als grondstof worden gebruikt in de keramische industrie.
  • Xycle recyclet plastics, plastic mix (DKR 350) en folies (DKR310) naar pyrolyse olie. Deze techniek is al operationeel in het buitenland.
  • Pyro One gebruikt rubber (afgeschreven autobanden) als input. De output is 45% carbon black, 45% pyrolyse olie en 10% gas, dat deels voor de eigen productie wordt gebruikt.
  • Beryl Circulair: plastic recycling van PE en PP naar waxes en gemixte plastics naar aromaten, pyrolyse olie en gas. Bijzonder aan de techniek waar Beryl Circulair aan werkt is, dat die bestand is tegen hogere concentraties chloor en broom.

Feedstock
Met veel positieve energie presenteerden zij de mogelijkheden. Een van de uitdagingen voor de komende jaren is het bemachtigen van voldoende feedstock van plastics. Een deel van de benodigde reststromen kan uit de huidige industrie komen, een ander deel vanuit afval van afvalwerkerkers. Maar er is niet genoeg hoogwaardig plastic om te recyclen en laagwaardig, gemengde stromen zijn nu nog lastig te recyclen.

Interesse
Ondanks de uitdagingen staat het vast dat circulaire grondstoffen de toekomst hebben. Natuurlijk moet de technologie er klaar voor zijn en moet er genoeg vraag en aanbod zijn. Wat dat betreft merkte Elvie veel interesse en enthousiasme onder de deelnemers aan het webinar. "En terecht; iedereen wil graag dat dit gaat werken en dat recycling een grote en volwassen industrie wordt", zegt Elvie. "Mooi om te zien dat steeds meer bedrijven deze visie delen."

Wilt u met een van de ondernemers in contact komen? Neem dan contact op met Cindy Post via post@deltalinqs.nl.