Succesvolle werking Versnellingshuis

Succesvolle werking Versnellingshuis

Verschillende bedrijven hebben in de afgelopen maanden aangeklopt bij het Versnellingshuis Energietransitie Haven- en Industrieel Complex (HIC). Zij kwamen barrières tegen, simpelweg omdat zij de eerste waren met een bepaald verduurzamingsproject.

Het Versnellingshuis blijkt een gouden greep: met succes zijn barrières op het gebied van regelgeving, financiën en vergunningen weggenomen en projecten versneld.

Het Versnellingshuis Energietransitie HIC, dat afgelopen zomer van start is gegaan, is een uniek samenwerkingsverband van het Havenbedrijf Rotterdam, de bedrijven in het haven- en industriecomplex (vertegenwoordigd via Deltalinqs), de gemeente Rotterdam, InnovationQuarter, DCMR Milieudienst Rijnmond, provincie Zuid-Holland, RVO en de Ministeries van Economische Zaken & Klimaat en van Infrastructuur & Waterstaat.

Snel door m.e.r.- en vergunningenprocedure
Het Versnellingshuis HIC heeft al verschillende succesvolle cases behandeld, bijvoorbeeld een aantal projecten van Shell. Het bedrijf merkt bij zijn verduurzamingsprojecten dat het soms tegen vraagstukken aanloopt die nog niet eerder aan de orde zijn gekomen. Om de vaart erin te houden heeft het Versnellingshuis het afgelopen jaar geholpen bij het wegnemen van een aantal barrières. Zo is vanuit het Versnellingshuis hulp geboden bij het groene waterstofproject van Shell op de Maasvlakte en een nieuwe biobrandstoffenfabriek die op hun locatie Pernis moet komen. Door de hulp vanuit het Versnellingshuis zijn beide projecten versneld door de m.e.r.- en vergunningenprocedure bij DCMR.

Shell: "Vergunningen vormen een cruciaal onderdeel in de realisatie van verduurzamingsprojecten. Juist bij innovatieve projecten kan dat lastiger zijn, omdat we dan voor het eerst bepaalde technologieën toepassen. Om de vergunning geen spelbreker te laten zijn, zochten we hulp bij het Versnellingshuis. Toen ging het opeens sneller. Dankzij deze inzet heeft de aanvraag geen vertraging opgelopen. Belangrijk, want in de energie- en grondstoffentransitie hebben we geen tijd te verliezen!"

Waterstofteam DCMR
Het groene waterstofproject gaat met duurzame energie uit het windpark Hollandse Kust Noord groene waterstof produceren via elektrolyse. De waterstof gaat dienen als grondstof in het productieproces op Shell Pernis en later als brandstof in de transport. Dit was het eerste grote project voor het nieuw gevormde waterstofteam van DCMR. De nieuwe biobrandstoffenfabriek gaat produceren uit reststromen, met minimaal 65% CO2-besparing ten opzichte van fossiele koolwaterstoffen. De fabriek bestaat uit twee onderdelen, een pretreatment unit en de bioraffinaderij zelf, die de vergunningaanvraag complex maken.

DCMR: "Voor ons was het leerzaam om te zien dat we met een multidisciplinair team vanuit DCMR in een goede afstemming met Shell een versnelling konden realiseren bij deze projecten. We zien dat deze innovatieve manier van werken enthousiasme genereert om ook andere verduurzamingsprojecten te versnellen. Verduurzaming van de industrie is een belangrijke maatschappelijke opgave waaraan de DCMR op deze manier graag bijdraagt."