Concrete casussen en versnelling gewenst in CCU

Concrete casussen en versnelling gewenst in CCU

CCU (het afvangen en later nuttig gebruiken van CO2) is een belangrijk onderdeel van de toekomstige circulaire economie. Op 7 april was Deltalinqs Climate Program daarom medeorganisator van een symposium over de rol van CCU in de transitie, het programma van aanpak en de opties voor CCU in de regio. Noodgedwongen vond het symposium volledig online plaats. Een bijzondere beleving voor alle deelnemers.

"Het symposium werd door vier partijen georganiseerd," vertelt Wiebe Buist - projectleider Deltalinqs Climate Program - "Innovation Quarter, SmartPort, CleanTech Delta en Deltalinqs." Tijdens de online bijeenkomst werd een overzicht gegeven van het CCU technologie potentieel en organisaties die daarin actief zijn. Ook mogelijke transitiepaden kwamen aan de orde: zo kun je het afgevangen CO2 inzetten als groeiversneller in tuinderskassen, maar je kunt het ook op verschillende manieren omzetten. Bijvoorbeeld via mineralisatie in beton, via biologische weg voor algengroei of via chemische weg naar producten en brandstoffen. Als interessante optie kwam onder andere de productie van synthetische brandstoffen voorbij, gebaseerd op het Fischer-Tropsch-principe: brandstof uit CO en waterstof. Overigens werden meer technologieën behandeld die mogelijk een rol kunnen spelen in de transitie naar een circulaire economie. Daarbij zie je rijp en groen door elkaar: van technologie die nog in de R&D-fase zit tot en met commerciële toepassing.

Eigen situatie
Aan het symposium deden alle relevante betrokkenen mee: vertegenwoordigers van de overheid, wetenschap en industrie gingen met elkaar in gesprek. Naast een plenair deel waren er drie breakoutsessies, waarin dieper werd ingegaan op deelonderwerpen. "De reacties van de deelnemers, ook over de vorm van het symposium, waren overwegend positief," zegt Buist. "Een voor mij belangrijke uitkomst van de sessie waaraan ikzelf meedeed was dat de industriële bedrijven grote behoefte hebben aan concrete casussen die geschikt te maken zijn voor hun eigen situatie. Daarnaast zoeken veel betrokkenen naar versnelling. Veel onderzoeken en tests zijn nu nog op laboratoriumschaal. Voordat die grootschalig en concurrerend toepasbaar zijn, ben je misschien wel tien jaar verder. We moeten dus samen een manier vinden om dit sneller te laten gaan. Daarvoor hebben we tijdens het symposium vervolgstappen vastgesteld."