Brexit: The Day After; terugblik op de lentelezing

Brexit: The Day After; terugblik op de lentelezing

De titel van dit verhaal bewijst maar weer eens hoe hard deadlines zijn in het Brexitproces: 29 maart werd 12 april en wordt wellicht 22 mei 2019.

Maar het kan nog veel extremer. Napoleon Bonaparte besloot twee eeuwen geleden dat er een tunnel onder het Kanaal moest komen om Groot-Brittannië en het Europese vasteland met elkaar te verbinden.

Twee eeuwen duurde de realisatie uiteindelijk en zelfs met een Kanaaltunnel is er niet zo heel veel veranderd. De ‘onverbondenheid’ van de Britten met Europa zit diep in het DNA, is verklaarbaar door de geschiedenis en is voor ons bijna ondoorgrondelijk. Tenminste, tot 2 april 2019, toen correspondente Lia van Bekhoven ons meenam op een reis door het verleden naar de datum van vandaag, zonder Brexit-deal, na meer dan 1000 dagen debatteren.

Tijdens de Deltalinqs Lentelezing trapte ‘onze stem uit Londen’ af met een fascinerend verhaal over de echte Brexit-beweegredenen van de Britse kiezers, parlementariërs en premiers. Hoe de Britten verlangen naar leiders zoals Winston Churchill. Hoe veel Brexiteers economisch niets meer te verliezen hebben. En als je wel wat te verliezen hebt, dan is dat goed voor je character building, ‘daar word je hard van!’

Na een fascinerend college kwamen we terug in de realiteit van vandaag. Mark Dijk van het Havenbedrijf Rotterdam maakte de balans op van de indrukwekkende voorbereidingsmaatregelen voor de Brexit in onze mainport. Ondanks alles kunnen we niet achteroverleunen en hopen op een goede uitkomst. Met name de onzekerheid rondom veterinaire keurpunten en de onduidelijkheid hoe Brexit-proof partners verderop in de keten zijn, dwingen ons alert te blijven.

We kregen aansluitend een exclusief kijkje in de logistieke keuken van De Rijke Group. Henk Zuidgeest, manager Brexit, vertelde over de uitgebreide voorbereidingstrategie van deze multinational, aan beide zijden van de plas. Toch moest ook Henk concluderen dat deze inspanningen nog geen comfortabel gevoel geven. Tot de daadwerkelijke uitslag bekend is, blijven hij en zijn 1300 collega’s in onwetendheid over de werkelijke effectiviteit van de maatregelen.

Als kers op de taart gaf Europarlementariër Caroline Nagtegaal haar visie op de laatste ontwikkelingen. Met haar achtergrond (Rotterdam, Havenbedrijf, Schiphol) kon ze een mooie aanvulling geven op de eerdere drie sprekers. Met een Brexit verliest Nederland in Europa een belangrijke politieke bondgenoot. Tegelijkertijd ziet ze de verzuring optreden bij haar collega’s over de eeuwigdurende besluiteloosheid van de Britse politiek. Daarom is snel uitsluitsel cruciaal, met name voor de bedrijven in ons gebied die ze zeer goed kent en waar ze de vinger aan de pols houdt. De boodschappen van die bedrijven neemt ze onverminderd mee terug naar Brussel. Want, zoals Caroline zelf zegt: "Brussel kan wel een beetje Rotterdam gebruiken."

Het was een middag waarin we met een ander oog konden kijken naar Brexit en de Britten. De drukbezochte borrel bewees dat er voldoende stof tot nadenken overbleef. Op naar 12 april of 22 mei, we zullen het zien.

Gezamenlijk persbericht 'Kort uitstel Brexit verandert niets aan urgentie'.