Agrarische inspectiebedrijven verenigen zich in VNI-Agri

Agrarische inspectiebedrijven verenigen zich in VNI-Agri

De Nederlandse Graancontrolebedrijven zijn al sinds 1980 aangesloten bij SVZ/Deltalinqs. VNI-Agri is op zoek naar nieuwe leden. De branchevereniging voor de inspectiebedrijven in de agri-industrie wil uitbreiden en zich verbreden, zo kunnen inspectiebedrijven die zich bezighouden met de kwaliteitscontrole van plantaardige oliën en vetten zich nu ook aansluiten.

Kwartiermaker Matthé Vermeulen gaat het komende halfjaar aan de slag voor de vereniging: “Het doel is voor het einde van het jaar minstens 10 leden te hebben vanuit de agri-industrie om voldoende draagvlak te hebben binnen de sector om onderwerpen als veiligheid en opleiding sectorbreed te kunnen aanpakken.” Op dit moment zijn Bureau Veritas, Intertek Nederland, Peterson Rotterdam en SGS Nederland lid van VNI-Agri.
VNI-Agri - Matthé Vermeulen_kleinJPG.jpg

Bekend in de sector
Vermeulen kent de sector en was voorheen voorzitter van het Comité van Graanhandelaren. Hij kreeg het verzoek van VNI-Agri om de rol van kwartiermaker op zich te nemen. “Ons hoofddoel is de belangen te behartigen van alle stakeholders in de keten. Inspectiebedrijven werken altijd op het terrein van derden en zijn dus in grote mate afhankelijk van goede afspraken", zegt Vermeulen. Veilig werken is een van de prioriteiten van VNI-Agri. Vermeulen: “Als beroepsgroep staan we samen sterker om zaken bespreekbaar te maken bij terminals. Op dit moment is er al veel goed geregeld, maar helaas is dit niet altijd zo. Op het gebied van veilig werken kunnen nog wel verbeteringen worden doorgevoerd. Het is beter om hierover afspraken te maken op brancheniveau. Daarmee kunnen hopelijk ongevallen worden voorkomen.”

Meer mensen nodig in de sector
Een andere doelstelling betreft de link met het onderwijs en het zorgen voor voldoende gekwalificeerd personeel. Volgens Vermeulen is dit nodig om de vergrijzing tegen te gaan: “We merken nu al dat het moeilijk is om voldoende goede mensen aan te trekken. Vroeger was er een vakopleiding voor inspectiebedrijven, nu helaas niet meer. Daarom is het van belang dat ons vakgebied beter op de kaart komt te staan bij middelbare scholieren, terwijl vanwege corona het lastiger is om hen te bereiken. We moeten nu in actie komen om te voorkomen dat kennis uit de sector verdwijnt."

Wanneer er voldoende nieuwe leden gevonden worden die deel willen nemen zal VNI-AGRI per januari 2022 starten met haar activiteiten. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat ook bedrijven gevestigd in andere delen van het land zich kunnen aansluiten. “Via Deltalinqs hopen we natuurlijk met veel Rotterdamse bedrijven in contact te komen, maar VNI-Agri verwelkomt nieuwe leden vanuit heel Nederland”, zegt Vermeulen.

Meer informatie of lid worden?
Contact: Matthé Vermeulen , tel.: 06 - 55 32 57 49.